İnsani Yardım Arama-Kurtarma ve Toplumsal Dayanışma Derneği

İNAT

6 Şubat Depremi Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı en büyük doğal afetlerin başında yer alıyor. Bu deprem Türkiye’nin güneyinde 10 ili ve burada yaşayan yaklaşık 15 milyon insanı etkiledi, depremde onbinlerce insan yaşamını yitirdi. Geçmişten bugüne izlenen çarpık yapılaşma politikaları, afetlere kurumsal hazırlığın ve hemen afet sonrasında ilgili kurumların müdahalede yetersizliği, zaafı ve umursamazlığı ile doğal felaket tam bir insani yıkıma dönüştü.

Tüm bu yıkıma karşın, kamu kurum ve kuruluşları ile hükümetin insanları terk ettiği çaresizlik içinde büyük bir yurttaş seferberliği ortaya çıktı. Yurtiçi ve yurtdışından onbinlerce insan önce arama-kurtarma ve acil yardım, ardından temel ihtiyaçlar ve barınma sorunları için seferber oldu.

hakkımızda

Hayatta
İNAT ediyoruz!

İNAT (İnsani Yardım Arama-Kurtarma ve Toplumsal Dayanışma Derneği) tam bu anda bu büyük yurttaş seferberliğinin içinde doğdu. Başta Hatay (Defne, Antakya, Samandağ, İskenderun ve Arsuz) olmak üzere Elbistan, Pazarcık, Adıyaman gibi il ve ilçelerde arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında yer alan yüzlerce gönüllü, aralarında organize olarak yurttaştan yurttaşa yardımın en etkili şekilde yerine ulaşması için çalışmalara başladı. Şubat ayı sonunda İNAT Derneği kurumsal kimliğine kavuştu ve önümüzdeki aylar, hatta yıllar boyunca sürdürülmesi gereken insani yardım ve toplumsal dayanışma çalışmalarını planladı. Şimdi ise bu planları adım adım hayata geçiriyor.

Depremin ardından ilk hafta arama-kurtarmaya odaklanan İNAT Gönüllüleri ilk iki ayda yüzlerce tır yardım malzemesi, çadır, gıda ve hijyen paketlerinin dağıtımını gerçekleştirdi. Dağıtımlar yurttaşların ihtiyacı sürdükçe devam edecek.

Depremin ikinci haftasından itibaren barınma sorununa da odaklanan İNAT bir yaşam merkezi ile sosyal alanı inşası ve çeşitli kadın kooperatiflerine konteyner temini gerçekleştirdi.
Çalışmalarının tamamını yurttaşın bağışını yurttaşa iletmeye aracılık ederek gerçekleştiren İNAT gönüllüleri bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Hatay’da yeni yaşam merkezleri inşası için çalışmaları sürüyor.

Öte yandan İNAT, afetler ülkesi olan Türkiye’de afetlere bir daha hazırlıksız yakalanmamak için arama-kurtarma gönüllülerini eğitiyor ve mahallelerde örgütlü birimler haline gelebilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor.

Yerinde kalkınma, tarım, ekoloji ve kadın merkezli bir dizi proje hazırlığında olan İNAT, yurttaşın yurttaşla dayanışmasıyla yaşamı yeniden kurmak için bugüne kadar sefer ettiği 2000’den fazla gönüllüsünü daha organize ve etkin olarak yapılandırmayı hedefliyor.

Hayatta İNAT ediyoruz!